Det är esentiellt att använda en pensel utan metall eftersom den kan skapa en kemisk reaktion med emulsionen. Det finns breda kinesiska penslar som fungerar utmärkt i sammanhanget.

Man bör vara försiktig i all hantering av emulsionen för att förhindra luftbubblor, doppa penseln men undvik att röra om alltför mycket.
Stryk på emulsionen med jämna drag, vertikalt och sedan horisontellt eftersom det uppfattas som mindre ojämnt av ögat.
Ett jämnt 'lagomt' lager är bäst, för tunnt ger dålig täckning, speciellt i lågdagrarna, för tjock emulsion skapar långa exponeringar, risk för flagning och problem i fixeringen.
Man kan också låta penseldragen bli mer synbara för att ge varje bild en individuell touch, här går det även utmärkt att ge bilden en annan form, (rund, oval, pyramidisk) än den traditionella, arbeta med en mörkrumslampa nära papperet så är det lättare att se var emulsionen är.

Tänk på att göra testremsor i samma material och teknik.

(4 Kb) Torka papperet, hårtork påskyndar, rör inte ytan innan den är helt torr. (5 Kb) Förvara i totalt mörker, tex en svart fotopåse.

4.Emulsionen måste vara helt torr innnan den kan användas eller röras, torkiningen kan påskyndas genom att använda en hårtork eller liknande.

Om du lufttorkar papperet under en längre tid tänk på att små ljusläckor som annars inte spelar någon roll kan skugga emulsionen om den utsätts under lång tid.
Förvara därför papperen i det svartaste hörnet av mörkrummet.

Använd direkt eller förvara i totalt mörker fram till användning som ska ske så snart som möjligt, åtminstone inom 14 dagar.

 

Emulsion som inte är smält eller applicerad har god hållbarhet, minst ett år i kylskåp.

Introduktion | Applicering 1 | >>2 | Exponering | Framkallning | Material | Tips & Trix | Bilder