Fotomontage

Lloyds Building (14 Kb) Klicka för att se bilden större!!Termen betyder strikt flera bilder som monteras tillsammans för att skapa en ny helhet. En av de viktigaste konstnärerna inom denna genre är David Hockney som är både målare och fotograf. Hans fotointresse började förmodligen som ett sätt att 'anteckna' saker han ämnade avbilda eller inkludera i större målningar. Denna användning av fotografin ledde såsmåningom till hela bilder baserade på montage.

Stilen påminnner om kubism genom den underliga fragmenteringen som ibland också visar verkligheten från flera olika vinklar eller i 360 graders panoraman. Du kan röra dig både horisontellt och vertikalt och på så sätt bilda en vidare vinkel än vad kameran annars mäktar, detta resulterar dock i distortion av bilden som blir en del av uttrycket. Till vänster en bild som är under konstruktion där jag har inkorporerat fotomontaget i en målning, klicka för att se bilden större.
Fotomontage behöver inte vara perfekta i skarvarna, det kan snarare vara en del av idén att att skarvar och överlappningar är väl synliga, det ökar känslan av rörelse och fragmentering.

Om du vill pröva på den här metoden kan du förslagsvis använda ett normalobjektiv med en så liten bländare som möjligt. Ta många bilder av samma motiv och ändra utsnittet lite mellan varje bild, rikta kameran åt sidorna, uppåt och neråt. Lycka till!!

Till minigalleri med Hockney-bilderTillbaka till fotomontage