Nikon FM
35 mm SLR, en gammal trotjänare bland kameror. Den är helt mekanisk och går därför alltid att använda ävenom väder och vind inte är det bästa. (finns det något värre än när man inte kan ta en bild för att batteriet har lagt av?)
Just den här modellen härstammar från 1977 och konstruktionen är än i dag överlägsen. Nikon FMFast visst, när det gäller ljusmätare så har stora framsteg gjorts de senaste årtiondet och där får den däng av de moderna kamerorna. Men i de allra flest lägen fungerar även den utmärkt, det gäller bara att tänka till lite själv i situationer som starkt motljus eller motiv med övervägande mörka eller ljusa partier där mätaren 'luras' till att över/under exponera. Att Nikon fortfarande tror på den här konstruktionen bevisas av att de fram till 2005 sålde en modell som kallas FM3, en exakt kopia av gamla FM2an (som är proffsvarianten av Nikon FM, med lite snabbare blixtsynk och även tillgänglig med tidsautomatik) förutom att ljusmätaren är förbättrad. Läs mer om Nikon FM serien (bilderna på den här sidan är hämtade härifrån).
Fördelar med Nikon FM:

Är du intresserad att rent generellt veta mer om Nikon? Här är några lämpliga länkar att börja med:www.nikon.se Den officiella svenska Nikon sitenwww.nikon.co.uk Den oficiella Brittiska siten, lite flashigare, mer spännande design än den svenskawww.nikon.co.jp Den finns även på engelska för den som inte förstår japanska, klicka på den ganska lilla länken 'english'.www.nikonownersclub.com Brittisk site som är lite hypat Amerikansk, kallar sig själv den mest prestigefyllda kameraklubben i världen..jo jo